پیر پرنیان اندیش

میلاد عظیمی / عاطفه طیه

شهریار در یکی از شعرهای خود اصطلاح ترکی زیبایی به کار برده است: گوزللرین قالمئشی. ترجمه تحت‌اللفظی آن با کمی اغماض می‏‌شود: بازمانده‌ی زیبارویان. اما در مکالمات روزمره ترکی به مفهوم بازمانده‌ای از انسان‌های دوست داشتنی به کار می‌رود. مصداق عینی این اصطلاح را در هوشنگ ابتهاج (سایه) می‏‌توان یافت. سایه، یادگار و بازمانده‌‏ای از انسان‌های خوش قلب و سلسه‌ی جلیله‌ی ادیبان، شاعران و هنرمندانی است که اینک روی در نقاب خاک کشیده‌اند. سایه آتشی است که از کاروان شاعران به جا مانده است.

مجموعه‌ دو جلدی پیر پرنیان اندیش شرح مفصل نشست و برخاست شش سالۀ میلاد عظیمی و همسرش با سایه و فرصت مغتنمی برای آشنایی بیشتر با سیر حوادثِ زندگی، روحیات، خلقیات و تفکرات اوست. سایه حافظه‏‌ای حیرت‌‏آور دارد و حوادث روزگاران دور را به آن دقتی روایت می‏‌کند که انگار همین دیروز رخ داده‌‏اند.

او روحیه‌‏ای به غایت لطیف دارد و به قول خودش، همچون دیگر شاعران دارای تفکر و زبانی موزون است. (صفحه 1170) در مورد انسان‌ها خوشبین است و باز هم به قول خودش یک خوشبینی ذاتی و سرشتی به آدمیزاد دارد که هرگز آن را با چیزی عوض نمی‌‏کند. (صفحه 1264) او در سراسر این کتاب، حتی علیرغم رنجش درونی خود، حدالامکان از بدگویی در پشت سر دیگران اجتناب می‏‌کند. این مکارم اخلاقی سایه، برجسته ترین جنبۀ شخصیت اوست.


مشخصات

آخرین جستجو ها